درمان آسیب های فک
Contents
درمان آسیب های فک
شکستگی و یا دررفتگی فک، آسیبی است که به مفاصل متصل کننده استخوان فک تحتانی به جمجمه وارد می شود. هر یک از این مفاصل، مفصل گیجگاهی زیر آرواره ای نام دارند که می توانند دچار شکستگی و یا دررفتگی شوند.
شکستگی و دررفتگی فک می تواند منجر به بروز مشکلاتی در خوردن غذا و یا حتی نفس کشیدن شود. به همین خاطر، در صورت بروز چنین موردی، دنبال کردن اقدامات درمانی بسیار مهم می باشد.
دکتر روزبه پهلوان متخصص جراحی دهان ، فک و صورت است. شما عزیزان می توانید جهت برقراری تماس با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید .
مطب تهران :02122026726
مطب دزفول :06142263822
علت شکستگی و دررفتگی فک
آسیب و ترومای صورت، علت اصلی بروز شکستگی و یا دررفتگی فک می باشد. استخوان فک، از چانه تا پشت گوش ها امتداد دارد. برخی آسیب هایی که می توانند منجر به بروز شکستگی و یا دررفتگی در این ناحیه شوند، عبارتند از:
-برخورد فیزیکی با صورت
– آسیب های ورزشی
– تصادفات
– زمین خوردن با صورت
علائم و نشانه های شکستگی و دررفتگی فک
علائم شکستگی فک
– درد
– تورم، از جمله تورم صورت
-خونریزی در ناحیه دهان
– مشکلات تنفسی
-احساس ناراحتی هنگام جویدن
-بی حسی و کبود شدن صورت
-مشکلات مربوط به دندان مانند بی حس شدن لثه ها
درد، تورم و خونریزی از جمله علائمی هستند که بلافاصله بعد از شکستگی استخوان فک ظاهر می شوند، که بعد از آن احتمال متورم شدن کل صورت و بروز درد و سفتی در استخوان فک نیز وجود دارد. در صورتی که شدت شکستگی زیاد باشد، ممکن است فرد قادر به حرکت دادن فک خود نباشد.
شکسته شدن استخوان فک می تواند باعث تغییر شکل استخوان در این ناحیه و در صورت شود. گاهی این شکستگی می تواند باعث شکسته شدن دندان ها نیز شود.
علائم دررفتگی فک
علائم دررفتگی فک نسبت به علائم شکستگی متفاوت می باشد. درد، یکی از نشانه های دررفتگی است، دردی که با حرکت دادن دهان و یا بدن تشدید می یابد. برخی دیگر علائم عبارتند از:
– عدم قرارگیری دندان ها بر روی هم و ناتوانی در جویدن
– بسته نشدن کامل دهان
-مشکلات تکلم
تشخیص شکستگی و دررفتگی فک
جهت تشخیص شکستگی و دررفتگی فک، ابتدا پزشک به بررسی سوابق پزشکی، معاینات فیزیکی و تست های عکس برداری مانند اشعه ایکس می پردازد. معمولا در صورتی که میزان آسیب خفیف باشد، مراحل درمان توسط دندانپزشک و یا جراح فک انجام خواهد شد.
درمان آسیب های فک
در صورت بروز آسیب فک، دنبال کردن اقدامات درمانی اهمیت ویژه ای پیدا می کند.
درمان دررفتگی فک
معمولا پزشک به روش دستی نسبت به جا انداختن فک در وضعیت صحیح خود اقدام می کند. پزشک از بی حس کننده های موضعی و یا شل کننده عضلات جهت تسکین درد و به منظور جاسازی استخوان استفاده می کند.
در برخی موارد، برای جاسازی استخوان، جراحی نیاز می باشد.
درمان شکستگی فک
درمان شکستگی فک نیز با توجه به شدت آسیب، از طریق جراحی امکان پذیر می باشد.
سیم کشی استخوان فک
در صورتی که فک دچار آسیب و شکستگی شود، در طول دروان نقاهت و بهبودی پانسمان و یا سیم کشی خواهد شد. معمولا در صورتی که شدت آسیب کم باشد، اطراف سر و زیر چانه پانسمان می شود تا از باز شدن زیاد دهان پیشگیری شود.
مصرف داروهای ضد التهابی مانند ژلوفن و ناپروکسن جهت تسکین درد و تورم برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد.
در آسیب های شدید از سیم کشی استفاده می شود. بدین صورت که استخوان فک با نوار الاستیک و سیم بسته خواهد شد. در صورتی که بیمار دچار حالت تهوع شود، می توان سیم ها را با قیچی و یا برنده سیم باز کرد.
بهبودی فکی که دچار شکستگی و یا دررفتگی شده، به زمان نیاز دارد. معمولا بیمار تا شش هفته قادر به باز نگه داشتن فک خود نخواهد بود. در این دوران، مصرف داروهای مسکن و آنتی بیوتیک ها جهت پیشگیری از بروز عفونت در نظر گرفته خواهد شد.
توصیه می شود بیمار در این دوران رژیم غذایی مایعات و نرم داشته باشد تا هنگام جویدن، فشاری به فک وارد نشود.
در صورتی که جهت درمان از سیم کشی استفاده شده باشد، تغییرات بیشتری در رژیم غذایی نیاز می باشد. چرا که فرد قادر به باز کردن و یا تکان دادن دهان خود نیست و مواد معدنی و ویتامین ها از طریق نی به بیمار داده می شود.
مصرف مواد غذایی تهیه شده از شیر، به تامین کالری مورد نیاز بدن بیمار کمک می کند. مصرف میوه، سبزیجات تازه و مواد پروتئینی در این دوران اهمیت ویژه ای دارد.
به جای داشتن سه تا چهار وعده غذایی در طول روز، بهتر است بیمار چندین وعده غذایی کم حجم داشته باشد. این مورد در تامین نیاز کالری بدن موثر می باشد.
نوشیدن آب میوه و شیر نیز دیگر راه تامین کالری مورد نیاز بدن می باشد. توصیه می شود نوشیدن آب، چای و قهوه تا حد امکان محدود شود، چرا که این قبیل نوشیدنی ها هیچ گونه کالری ندارند.
در این دوران باید غذاهای ولرم مصرف شود. بعد از آسیب، دندان ها و فک بیش از هر زمان دیگری نسبت به دما و حرارت حساس می شوند.
نتیجه گیری
دررفتگی و درمان شکستگی بدون جراحی معمولا طی چهار تا هشت هفته بهبود می یابد. این در حالی است که درمان جراحی دوره نقاهت چند ماهه را به همراه دارد. با این حال، احتمال بازگشت درد بعد از بروز آسیب وجود دارد.
افرادی که دچار دررفتگی در ناحیه فک می شوند، بیشتر در معرض شکسته شدن استخوان فک قرار دارند. به همین خاطر، محافظت از استخوان فک و چانه، جهت پیشگیری از بروز آسیب های بیشتر ضروری می باشد.
دیگر خدمات دکتر روزبه پهلوان جراح فک و صورت
منتظر نظرات و انتقادات شما عزیزان هستیم .
- نشانی: تهران، خیابان آفریقا، کوچه مریم، پلاک۵، واحد۱
- شماره های تماس: ۰۲۱۲۲۰۲۶۷۲۶
- نشانی: دزفول، خیابان آفرینش، نبش عدل
- شماره های تماس :۰۶۱۴۲۲۶۳۸۲۲